fbpx

Robusta czy Arabica? Czy wiesz, jaką kawę pijesz?

CEO Style | 5 listopada 2018

Wyborna filiżanka małej czarnej to codzienna przyjemność wielu z nas. Jednak i tu mamy podział na luksus i klasę średnią. Królową kaw jest Arabica, nie tylko ze względu na smak. Oryginalną Arabicę uprawia się w niezwykle trudnych warunkach, przez co więc zbiory jej są niewielkie i drogie. Robustę natomiast wyhodować jest znacznie łatwiej i to właśnie ją najczęściej pijemy w filiżance. Którą lepiej wybrać?

Kawa Arabica (Coffea Arabica)

To etiopska odmiana kawowca, którego ziarna są płaskie, długie i mają mniej kofeiny. To właśnie nadaje kawie łagodny i aromatyczny smak. Arabica stanowi około 70 proc. produkcji kawy na świecie i jest ona uznana za najdroższą, najbardziej luksusową kawę na świecie. Co na to wpływa? Rodzaj jej uprawy.

 

Arabikę uprawia się w Brazylii, Kolumbii, Jawie i Afryce Równikowej, gdzie gleba ma tam niskie pH. Im wyżej się ją uprawia, tym ziarna kawy stają się bardziej drogocenne. Tę odmianę uprawia się optymalnie od 610 do 1830 metrów nad poziomem morza. Najważniejszym czynnikiem jest tu jednak temperatura uprawy. Jest ściśle określona dla uprawy i mieści się od 15 do 24 stopni Celsjusza. W dodatku opady na terenie upraw, nie powinny przekraczać 1500 mm rocznie. Krzewy Arabiki osiągają od 3 do 5 metrów są obfite, ale ciężki mróz może je zabić. Ich uprawa jest kosztowna w utrzymaniu, gdyż wymarzony teren do ich uprawy często jest stromy i trudno dostępny. W dodatku o krzewy trzeba odpowiednio dbać, gdyż delikatne plony często atakowane są przez różne choroby.

 

Co warto wiedzieć, Arabica jest słabsza niż Robusta i zawiera w sobie jedynie od 1 do 1.5% kofeiny. Jej smak jest łagodny i aromatyczny. Za oryginalną, 100 procentową Arabikę w sklepie trzeba zapłacić ok 80 zł. Jeśli jest tańsza, mamy do czynienia z domieszką Robusty.

Kawa Robusta

Większość upraw Robusty na świecie znajduje się w środkowej i zachodniej Afryce, niektórych części Azji Południowo-Wschodniej w tym Indonezji i Wietnamie, a także w Brazylii. Produkcja Robusty regularnie wzrasta, chociaż stanowi jedynie około 30% udziału w światowym rynku upraw kawy. Ziarenka Robusty znajdziemy głównie w mieszankach i kawach typu instant. Jej krzewy są bardziej odporne na choroby i pasożyty, co sprawia, że uprawa jej jest łatwiejsza i tańsza. Lepiej znosi też cieplejszy klimat.

 

Idealna temperatura uprawy to od 24 do 30 stopni Celsjusza, dzięki czemu można ją uprawiać znacznie niżej niż Arabikę. Opady powinny wynosić również około 1500 mm. Smak Robusty jest charakterystyczny i zawiera ona ok 50-60 proc. więcej kofeiny od Arabiki.

 

Zobacz także: