fbpx

Naukowcy: Jeśli pijesz czarną kawę, możesz być psychopatą

CEO Style | 26 września 2019

Choć jedzenie i picie zaspokajają najbardziej podstawowe potrzeby ludzkie, naukowcy dowiedli, że odnoszą się one również do szeregu bardziej złożonych potrzeb psychologicznych. Okazuje się, że preferencje smakowe są mocno powiązane z cechami osobowości, a według nowego badania opublikowanego w czasopiśmie „Appetite”, stwierdzono korelację pomiędzy zamiłowaniem do czarnej kawy a tendencjami psychopatycznymi.

Badanie przeprowadzone w 2015 roku na Uniwersytecie w Innsbrucku w Austrii wykazało trend sugerujący korelację pomiędzy preferencjami dotyczącymi czarnej kawy i innych gorzkich smaków, a sadystycznymi lub psychopatycznymi cechami osobowości. Najbliższy związek istniał między gorzkim jedzeniem (w tym również rzodkiewką, selerem i tonikiem) a codziennym sadyzmem – czyli radością z zadawania innym umiarkowanego poziomu bólu.

American Psycho/YouTube

Naukowcy przebadali 1000 dorosłych osób pod kątem ich preferencji smakowych, a następnie poprosili badanych, aby wykonali cztery różne testy osobowości, które oceniały cechy makiaweliczne, takie jak narcyzm, psychopatia, sadyzm i agresja.

Okazało się również, że ludzie, którzy preferują kawę z mlekiem lub cukrem oraz inne słodkie smaki, zazwyczaj mieli bardziej łagodne cechy osobowości, takie jak sympatia, chęć do współpracy, czy życzliwość.

Nie pierwsze takie badanie

Naukowcy poszli dalej, sugerując, że ten związek między gorzkim jedzeniem i tendencjami psychopatycznymi może stać się przewlekły i pogorszyć się z czasem.

Nie jest to pierwszy raz, kiedy badania wykazały związek między smakiem a osobowością. Naukowcy Christina Sagioglou i Tobias Greitemeyer wykazali w innym badaniu, że doświadczenia związane ze słodkim smakiem zwiększają ugodowość i chęć pomocy, podczas gdy doświadczenia związane z gorzkim smakiem zwiększają wrogość i wywołują ostrzejsze oceny moralne. 

Są też dobre wiadomości

Jest jednak nadzieja, że z twoim partnerem lub kolegą z pracy wcale nie jest tak źle, jak zakładają naukowcy. Badanie z 2018 roku dr Stevena Meyersa, profesora psychologii na Uniwersytecie Roosevelta, wykazało, że skojarzenie pomiędzy smakiem gorzkich rzeczy a cechami makiawelizmu nie jest aż tak duże, dlatego wyniki należy interpretować ostrożnie. Trzeba również wziąć pod uwagę, że na preferencje smakowe intensywnie wpływa nasza kultura i osobiste doświadczenia, a nie tylko nasze cechy osobowości.

Zobacz także: