fbpx

Jak należy zachować się przy szwedzkim stole?

CEO Style | 21 lutego 2019

Zwieńczeniem przyjęcia koktajlowego, konferencji, seminarium, czy nawet ekskluzywnego koncertu, często jest bankiet w formie szwedzkiego stołu. Z racji, iż tego typu spotkania na stałe wpisały się już w biznesowy styl życia, warto pamiętać o zasadach savoir-vivre’u, które – choć wydają się oczywiste – często są pomijane, a to z kolei bardzo niekorzystnie wpływa na wizerunek. Oto, co warto wiedzieć

Trzymaj kieliszek w lewym ręku

Źródło/Instagram.com

Reguły savoir-vivre’u obowiązują nas praktycznie już na wejściu na przyjęcie, gdy otrzymujemy tzw. welcome drinka. Choć instynktownie sięgamy po niego prawą ręką, należy trzymać go w lewej dłoni. Dlaczego? Bo prawą ręką się witamy i nie wypada, aby była ona wilgotna, czy wręcz mokra od np. schłodzonego kieliszka szampana. Podczas bankietów na stojąco lepiej trzymać kieliszek w lewej dłoni i tylko na czas picia przekładać go do prawej

Szwedzki stół – jak się zachować?

Organizatorzy zazwyczaj przewidują wystarczającą ilość jedzenia dla wszystkich, więc nie ma obaw, że dla kogoś zabraknie potrawy. Wyjątkowym nietaktem natomiast będzie “wyścig” do szwedzkiego stołu. Zwłaszcza, że to widać i nie ma większego faux pas, niż wykazanie się w tej kwestii niecierpliwością, mówiąc dyplomatycznie.

Co należy zrobić? Cierpliwie czekać w kolejce. Nawet, jeśli czujemy się bardzo głodni. Umiar, cierpliwość i uprzejmość będą w tym przypadku na wagę złota. Jeśli czekamy, aż dołączy do nas jeszcze ktoś znajomy, nie będzie nietaktem, gdy ta osoba stanie przed nami. Unikajmy jednak sytuacji, w których takich osób będzie więcej. Grupowe rezerwacje w kolejkach są nie na miejscu. To nie ten ustrój

Pokaż mi talerz, a powiem ci, kim jesteś

Źródło/Instagram.com

Gdy już dojdziemy do stołu z potrawami, weźmy tylko te naczynia i sztućce, z których zamierzamy skorzystać. Leżącą obok sztućców serwetkę, umieszczamy pod talerzem, przytrzymując w ten sposób talerz i serwetkę jedną ręką. Wybierzmy tylko te potrawy, które da się elegancko zjeść. Nie trzeba nikomu specjalnie tłumaczyć, jak trudno uśmiechać się w niepewności, czy np. nie mamy szpinaku między zębami. Na szczególną uwagę zasługują również sztućce. Do potraw przygotowane są specjalne sztućce serwingowe, które służą do nakładania potrawy. W żadnym wypadku nie należy nakładać sobie potraw osobistym widelcem, ani dotykać sztućcami serwingowymi talerza, na którym znajdują się już inne potrawy

Tyle nakładamy na talerz, ile jesteśmy w stanie zjeść

Jeśli chodzi o kwestię wielkości porcji, lepiej nałożyć sobie skromną porcję i sobie dołożyć kolejną, niż dołączyć do grona potencjalnych klientów przy stoliku z piramidą jedzenia na talerzu. Warto też trzymać się ważnej reguły – jeśli nakładamy więcej, niż jedną potrawę dania powinny być podobne: np. talerz z przystawkami, talerz z daniami głównymi czy z deserami. W dobrym tonie jest także zachowanie kolejności serwowania potraw.

Jeżeli coś nam wyjątkowo posmakowało i zdecydujemy się na dokładkę, weźmy czysty talerz, a ten, na którym jedliśmy oddajmy kelnerowi. Tak nakazuje etykieta. Nie trzeba dodawać, że to samo tyczy się sztućców. Po skończonym posiłku należy odłożyć talerz oraz sztućce we właściwym miejscu. Najlepiej poszukać specjalnie do tego przeznaczonych stolików, bądź poczekać na kelnera, który odbierze od nas brudne naczynie. Absolutnie niedopuszczalne jest jednak odkładanie brudnych naczyń na tacę, z których serwowane są przekąski czy kieliszki z winem

Ile czasu można stać przy stoliku?

Każdy z nas wie, jak niezręcznie długo stać z talerzem w ręku, szukając miejsca, w którym można spokojnie zjeść. Z tego też powodu, jeśli organizatorzy przygotowali wysokie stoliki, przy których można zjeść na stojąco, należy zrobić to w miarę szybko, aby dać możliwość zajęcia go kolejnym gościom. Jeśli nie mamy możliwości zajęcia miejsca przy wysokim stoliku – by swobodnie posłużyć się nożem i widelcem – lepiej nałożyć na talerz wyłącznie dania miękkie lub też potrawy podzielone wcześniej na drobne kawałki. Wyjątkowo niekorzystnie wygląda natomiast nabijanie potraw na widelec i obgryzanie ich po kawałku. Warto pamiętać, że na przyjęciu bufetowym – o ile nie stanowi ono elementu spotkania piknikowego – branie w dłoń np. udka kurczaka i obgryzanie go jest również niedopuszczalne

Deser jako słodkie zakończenie

Źródło/Instagram.com

Nie należy również nakładać na ten sam talerz ciepłych potraw np. łososia i deseru tuż obok, aby nie trzeba było dwa razy stać w kolejce. Najpierw zjedzmy jeden posiłek, a następnie deser, nakładając go na oddzielny, przeznaczony do tego talerzyk. Jeśli nie mamy ochoty na obiad, nie będzie w złym tonie wybranie jedynie deserów. Tutaj też warto pamiętać o podłożeniu serwetki pod talerz, zwłaszcza, że nigdy nie wiemy, czy jeszcze ktoś podejdzie do nas się przywitać. Nasze dłonie powinny być zawsze czyste.

Zobacz także: